clarafridolfssons.blogg.se

Ett pseudonyms tankar

Varför alla människor inte är lika mycket värda.

Kategori: Allmänt

Det har nyligen kommit till min insikt, detta som jag nu tänker dela med mig av. Såklart förstår jag också att alla människor EGENTLIGEN är lika mycket värda, och jag tycker för i övrigt det med, så brusa inte upp er. Men vem försöker vi lura? Både du och jag vet mycket väl att invandrare, personer vars hudfärg inte är vit, och vissa andra grupper i samhället, inte behandlas som många andra av oss. De behandlas inte som de vita.
 
Förr i tiden var dessa acceptabelt. Då rättfärdigade vi det hela med att svarta var mindre värda, och därför var det helt ok att känna sig skuldfri över deras lott i livet. So what att de levde i misär. Det fanns ingen anledning att bry sig om dem - de förtjänade inte ens att bli ombrydda.
 
Men så, idag. När vi vet att alla människor, kollektivt talat, har lika hög intelligens oavsett hudfärg och ursprung. När det är stadgat i svensk lag, svensk läroplan och av FN att ALLA är lika mycket värda. Oavsett religion, hudfärg, börd, finansiell status, sexuell läggning, genus och kön. Hur kan det vara okej att inte bry sig?
 
I vårt liberalistiska samhälle, har vi ersatt värdestegen med den individuella självförtjänta lyckans hjul. Vi säger att de utsatta grupperna hamnat där de befinner sig självförvållat. Att de inte är tillräckligt driftiga för att ta sig upp på klätterstegen - för i dag kan man, om än med viss möda, klättra i den sociala och ekonomiska stegen fritt. 
Detta är ren bullshit. Vad säger att en medelålders man, som arbetar på VOLVO (för att införliva alla stereotypiska fördomar om Sverige) jobbar hårdare än en invandrarkvinna från Iran som städar den lokala grundskolan? 
 
Vi säger att de själva försatt sig i den del av samhället där de är fast, när vi egentligen satt dem där från början. Vad gör vi med de läkare som kommer från mellanöstern? Ja inte lär vi dem svenska snabbt som attan och för in dem på de tjänster de bör besitta. Istället släpar vi in dem på SFI, och har de tur kan de även få köra lite taxi. Klart som sjutton att det inte är lätt att vara driftig och ta sig upp! 
 
Det är därför människor idag är olika mycket värda. Inte på grund av att de är olika mycket värda som vi en gång trodde, inte för att de är lata och oambitiösa utan för att vi placerat dem där. Ändå, behöver vi inte känna skuld.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: